vineri, 22 octombrie 2010

Pentru tatici: Cum sa-ti faci timp pentru copilul tau. Sapte tips-uri de bun simt.

Generatiile anterioare de tatici munceau din greu ca sa-si intretina familiile,dar jucau un rol mai putin important cand venea vorba de a avea grija de copil.
Am o veste! In ziua de astazi, trebuie sa incercati sa le faceti pe amandoua. Sa munciti la fel de mult ca predecesorii vostri, dar in acelasi timp sa si ajutati la ingrijirea adorabilei creaturi care a venit pe lume. Puteti atinge acest tel cu putina planificare si mult efort.
Iata aici 7 ponturi care poate va vor ajuta sa va faceti timp pentru copil, fara a neglija alte domenii:

1. CALITATEA INTRECE CANTITATEA

Multi tati cred in mod gresit ca trebuie sa petreaca mult timp cu odrasla lor pentru a crea o legatura. Chiar si interactiunile scurte servesc la construirea relatiei voastre. 5 minute de fredonat cantecele, 3 minute de strambaturi caraghioase si chiar 30 de secunde de privit in ochii copilului, pot face diferenta. Si chiar nu exista niciun motiv sa nu-ti poti integra bebele in rutina ta zilnica. Daca nu vrei sa renunti la a afla cursul euro din ziarul de dimineata, fa asta citindu-il copilului tau.
"Bebelusilor nu le pasa daca le citesti o poveste interesanta sau Pagini Aurii", spune Armin Brott, autoarea cartii "The New Father: A Dad's Guide to the First Year". "Le place doar sa-ti auda vocea".

2. FA-TI REZERVARE: DADDY TIME !!!

A-ti face timp pentru copil poate deveni o indeletnicire complicata atunci cand vrei sa intervii peste rutina planificata cu grija de catre mama. De aceea este important sa stabilesti momente cand tu sa-l iei pe cel mic si sa va plimbati impreuna prin imprejurimi, sa dati o tura cu masina, sa o duceti la spalatorie sau chiar sa luati cate ceva din piata. Nu conteaza ca nu faceti conversatie. Timpul asta doar al vostru va face bine relatiei de mai tarziu.

3. TINE-TE DE EL

Cand ti-ai facut un program de petrecere a timpului cu copilul, considera acele momente ca fiind sacre. Daca este randul tau sa-i dai sa manance, nu-ncerca sa scapi, pentru ca esti obosit. Poate si partenera ta este la fel. Daca spui ca-i faci baie copilului cand vii de la munca, nu te baga cu nasu-n calculator lucrand in continuare la proiectele tale.
Fa ca momentele voastre sa fie speciale. Savureaza felul in care minunata creatura se uita in ochii tai. Este divin cum niste margelute caprui, albastre sau verzi te pot face sa uiti pana si cuvantul "mail".

4. SI TOTUSI, NU TE LIMITA LA PROGRAM

Atunci cand mama e ocupata, poti sa schimbi tu scutecul copilului. Te-nseli daca te gandesti ca cel mic nu observa.
"Ei fac diferenta dintre mirosul, textura pielii si rezonanta vocii tatalui si cea a mamei", spune dr. Lillian Beard, profesor la Washington University. Cu alte cuvinte, bebele tau nu numai ca recunoaste, dar si iubeste mainile tale paroase si tehnica cel putin ciudata de schimbare a scutecului. Apreciaza aceste momente. Ele reprezinta timpul in care amandoi ii oferiti o pauza importanta mamei si ajuta la cresterea apropierii dintre voi.
Niciodata nu trece peste oportunitatea de a face lucruri obisnuite. Nu este o activitate spectaculoasa sa schimbi scutece, dar este o oportunitate sa-ti cunosti copilul si el sa te cunoasca pe tine.




5. "FENTEAZA" JOB-UL

Angajatorii din ziua de astazi sunt aproape la fel de "sensibili" atunci cand vine vorba de proaspetii tatici ca si atunci cand vine vorba de mame. Tocmai de aceea, atata timp cat nu-ti afecteaza cariera, ceea ce ar duce si la lovirea familiei, incearca sa-ti iei din cand in cand cateva ore libere de la serviciu.Poti sa te arunci si la o zi intreaga, daca te tine, sau chiar le poti propune sefilor sa mai lucrezi si de acasa.

6. IA-O USOR

Ingrijirea unui copil este mult mai dificila decat oricare alte atributii, pentru ca implica aspecte foarte diferite. Nimeni nu se asteapta sa devii "specialist" dintr-o data. (Bine, mamele pot, dar nimeni altcineva :)), asa ca incearca sa-ti folosesti timpul cu cel mic, incercand sa inveti fiecare element in parte. Pune scutece cateva zile la rand, apoi invata cinci cantecele intr-o saptamana. Astfel, daca te ocupi de invatarea pe rand a fiecarei activitati, fara sa-ncerci sa la faci pe toate o data si haotic, vei fi surprins sa descoperi ca stii mai mult despre preferintele si tendintele copilului tau. Vei constata ca te transformi intr-un tatic mai eficient.

7. NU ASTEPTA SA APARA COPILUL

Cea mai usoara si mai putin perturbatoare metoda de a crea o legatura cu viitorul mostenitor poate fi perioada cand el sau eu se afla inca in burta mamei. Chiar daca vii tarziu de la munca, poti sa-i vorbesti, sa-i canti, sa-l mangai. Chiar daca va desparte o burta, sa nu crezi ca interactiunea voastra nu are importanta. Studiile arata ca fatul recunoaste si raspunde la diferite sunete care ajung in uter si poate distinge intre lumina si intuneric. A-ti face timp pentru copil inainte ca el sa vina pe lume, se refera de asemenea la a-ti rupe din timp pentru a-ti insoti partenera la controalele medicale, pentru a ajuta la cumpararea de carucior si patut.
Si, ai grija,s-ar putea chiar sa-ti placa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu